Ruimte is schaars, en bedrijventerreinen zijn nog schaarser. Als gemeente moet je blijven investeren in een sterke economische structuur, waarin wonen, werken, onderwijs en leefomgeving onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Dit wordt steeds uitdagender door veranderende wet- en regelgeving, netcongestie en het Didam-arrest. Een goed uitgifteprotocol helpt gemeenten om bedrijventerreinen op een transparante en doordachte manier uit te geven.
Waarom een uitgifteprotocol?
Een uitgifteprotocol biedt helderheid en structuur in het toewijzingsproces van bedrijfskavels. Na het Didam-arrest is het bovendien verplicht dat uitgiftecriteria objectief, toetsbaar en redelijk zijn. Dit voorkomt willekeur en juridische problemen, terwijl ondernemers weten waar ze aan toe zijn.
Belangrijke overwegingen bij uitgifte
Doelstelling
Bepaal eerst de doelstelling van de uitgifte. Wordt er prioriteit gegeven aan bepaalde sectoren, duurzaamheid of werkgelegenheid? Sluit dit aan bij vastgesteld economisch beleid en is er inzicht in het lokale arbeidsmarktvraagstuk?
Criteria voor toewijzing
Welke bedrijven komen in aanmerking? Speelt bedrijfsgrootte of duurzaamheid een rol? Moet er rekening worden gehouden met de vraag en het aanbod van energie, gezien de toenemende netcongestie? En welke bedrijven passen binnen de ruimtelijke visie van het terrein?
Prijsbepaling en voorwaarden
Hoe wordt de grondprijs vastgesteld? Wordt er gewerkt met vaste prijzen of prijsbiedingen? Zijn er kortingen mogelijk voor bedrijven die investeren in innovatie, circulariteit of dubbel ruimtegebruik? Het vastleggen van heldere voorwaarden voorkomt onduidelijkheid en discussies.
Procedure
Welke stappen moeten bedrijven doorlopen om een kavel toegewezen te krijgen? Is er sprake van toewijzing op volgorde van binnenkomst, een puntensysteem of loting? Een transparante procedure voorkomt vertragingen en bezwaren.
Duidelijkheid versus flexibiliteit
Een uitgifteprotocol zorgt voor transparantie en gelijkheid in het proces, maar moet ook voldoende flexibiliteit bieden. De markt verandert continu en te strikte criteria kunnen remmend werken. Gemeenten moeten daarom ruimte houden voor maatwerk, zonder in te boeten op rechtmatigheid.
Synnovem helpt gemeenten verder
Het opstellen van een goed uitgifteprotocol is complex. Hoe zorg je ervoor dat je als gemeente voldoet aan alle juridische eisen en tegelijkertijd aantrekkelijk blijft voor ondernemers? Synnovem heeft de expertise om gemeenten hierin te begeleiden. Wilt u weten hoe wij uw gemeente kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.
Monique Spijker – 0613354622
Kristie van Os – 0649995342