De transitie naar elektrisch rijden brengt op verschillende niveaus logistieke, energetische en organisatorische uitdagingen met zich mee. Hier een korte toelichting waar de ruim 135.000 VvE’s in Nederland voor staan.
Regelgeving
Voorafgaand aan het plaatsen van een oplaadpunt bij een VvE moet te allen tijde toestemming van de vergadering van eigenaars verleend worden. Een uitzondering hierop is van toepassing wanneer modelreglement 2017 gebruikt is. De eigenaar die voornemens is een oplaadpunt aan te brengen, dient hiervan wel mededeling te doen aan het bestuur onder overlegging van een werkplan. VvE’s kunnen met behulp van het Huishoudelijk Regelement voorschriften hieromtrent aan de voorkant vastleggen.
Besluitvorming
Waar besluit je uiteindelijk over en wat zijn de afwegingen die hierbij een rol spelen? Om VvE’s hierbij te ondersteunen heeft het Rijk de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars beschikbaar gesteld. VvE’s kunnen hierbij zowel aanspraak maken voor subsidie op een advies maar ook voor de investering in basislaadinfrastructuur.
Met een oplaadpuntenadvies zorg je dat je als VvE de benodigde basiskennis beschikbaar stelt van waaruit je de besluitvorming kunt organiseren. Zo krijg je hierbij informatie over onder andere:
- De technische inpassing;
- Wet- en regelgeving;
- Kostenverdeling
- Veiligheid.
Tips
1. Bepaal je uitgangspunten voor zowel basislaadinfrastructuur als laadpunten
Met basislaadinfrastructuur bedoelen we de basisvoorziening die nodig is om individuele laadpunten op aan te sluiten, ofwel de verbinding(en) tussen laadpunt en meterkast.
Ter voorkoming van langdurige processen is het raadzaam zo snel mogelijk te beginnen met afstemming over voorwaarden, kostenverdeling, maar ook beschikbare capaciteit (stroom). Hoeveel parkeerplaatsen moeten aangesloten kunnen worden?
2. Veiligheid
Brandveiligheid is een veelgehoorde zorg onder eigenaars. Hoewel er normen en eisen zijn voor de technische installatie van laadpunten, kan dit niet altijd het veiligheidsgevoel van eigenaars garanderen. Bij twijfel over brandveiligheid is het verstandig om een brandveiligheidsexpert te raadplegen. Deze kan de risicofactoren in bijvoorbeeld de parkeerkelder in kaart brengen, aanpassingen voorstellen om het risico te verlagen of de brandwering te verbeteren, en een calamiteitenplan opstellen.
3. Laat je adviseren
Zoveel mensen, zoveel wensen. Dat zien we vaak terug bij besluitvorming omtrent laadpunten en de basislaadinfrastructuur. Het kan hierdoor zo zijn dat het niet lukt om binnen de VvE tot een eenduidig besluit te komen. Advies van buitenaf kan helpen bij het in perspectief zetten van de te maken overwegingen en een eerlijke besluitvorming hierover.
Geschreven door Gerrit Vellinga
Synnovem helpt u graag op weg met een deskundig advies voor oplaadpunten.