Praktische tips voor gebruik ChatGPT en je werk

Hoe wij ChatGPT toepassen binnen Synnovem

Bij Synnovem streven we ernaar om altijd op de hoogte te blijven van de nieuwste technologieën en methoden die ons werk efficiënter en effectiever kunnen maken. En van de tools die we recentelijk hebben omarmd, is ChatGPT. Dit geavanceerde taalmodel blijkt bijzonder nuttig te zijn in ons werk als adviseurs bij verschillende gemeenten. Omdat nog niet iedereen binnen ons team bekend was met de mogelijkheden van ChatGPT, hebben een paar collega’s een workshop georganiseerd voor de andere collega’s om ze te leren hoe ze deze tool kunnen integreren in dagelijkse werkzaamheden.

Toepassingen van ChatGPT in ons werk

1. Eerste opzet van adviesrapporten

Een veelvoorkomend probleem bij het schrijven van adviesrapporten is het beheersen van de beginfase. ChatGPT biedt hier een oplossing door een eerste opzet te genereren. Dit kan een waardevolle start zijn die de creatieve stroom op gang brengt en helpt om sneller vooruitgang te boeken.

2. Taalkundige controle

Het schrijven van foutloze teksten is cruciaal in ons werk. ChatGPT kun je gebruiken om teksten taalkundig te controleren. De tool kan aangeven waar komma’s moeten staan en voert een spellingscontrole uit, waardoor de uiteindelijke tekst professioneel en nauwkeurig is. Deze methode gebruiken veel van ons regelmatig omdat het snel en efficiënt naar de tekst kijkt.

3. Samenvattingen van beleidsstukken

Bij het doorlezen van uitgebreide beleidsstukken is het vaak een uitdaging om snel de kernboodschap te herkennen. ChatGPT helpt door een beknopte samenvatting te geven, waardoor direct de essentie van het document te begrijpen is en je efficiënter kan werken.

De RTF-methode

Om het meeste uit ChatGPT te halen, kun je de RTF-methode gebruiken, wat staat voor Rol, Taak en Vorm (of Formaat):

  • Rol: Geef aan vanuit welke rol ChatGPT moet antwoorden. Bijvoorbeeld een beleidsmedewerker.
  • Taak: Beschrijf de specifieke taak die je aan ChatGPT wilt geven. Bijvoorbeeld: Geef een korte beschrijving van de economie van gemeente x.
  • Vorm: Geef aan in welk formaat je het antwoord wilt. Dit kan variëren van een uitgebreide reactie tot een korte en bondige samenvatting. Ook kan je de stijl aangeven: zakelijk of juist informeel. Bijvoorbeeld: schrijf een gedetailleerd rapport van 500 woorden in een zakelijke stijl.

Kritisch blijven

Hoewel ChatGPT een krachtige tool is, is het belangrijk om kritisch te blijven. De antwoorden die het genereert klinken vaak goed, maar dat betekent niet automatisch dat ze ook waar zijn. Blijf altijd zelf nadenken en verifieer de informatie waar nodig.

Conclusie

ChatGPT heeft bewezen een waardevolle aanvulling te zijn op onze werkzaamheden binnen Synnovem. Of het nu gaat om het opstellen van een eerste concept voor een rapport, het controleren van taalfouten, of het snel verkrijgen van de kernboodschap uit uitgebreide documenten, deze tool helpt ons om efficiënter en effectiever te werken. Met de juiste toepassing en een kritische blik kunnen we het volledige potentieel van ChatGPT benutten om onze adviezen en rapporten naar een hoger niveau te tillen. PS: Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door ChatGPT.

Arjan de Wilde, Adviseur Nieuwe Economie bij Synnovem

Ben jij een denker die doet?

X