Duurzame doener

Willem van ’t Geloof is ZZP’er en namens Synnovem werkt hij aan diverse opdrachten met het thema afvalbeheer. Als expert op dit thema heeft hij een passie voor duurzaamheid en hij vertelt graag over de cruciale rol van afvalbeheer in onze (nieuwe) economie en samenleving.

Willem vertelt: “Afval verdwijnt ongemerkt: het wordt opgehaald, en dat ophalen zie je bijna nooit gebeuren. Toch speelt het een belangrijke rol in het verduurzamen van de maatschappij. De grondstoffen die worden teruggewonnen uit afval, kunnen opnieuw worden ingezet in productieprocessen. Maar in het licht van de nieuwe economie, is er nog echt nog veel werk te verrichten. De meeste producten worden nog volgens het lineair model gemaakt. Dat wil zeggen dat het ontwerp niet is gebaseerd op de mogelijkheid tot hergebruik of recycling. Recycling of hergebruik wordt dan lastig, en kostbaar.”

Willem noemt als voorbeeld de recycling van kunststof verpakkingsmateriaal. “De helft van die verpakkingen is de zogenaamde “mix”. Daar zitten allerlei soorten kunststof door elkaar.  Je kunt daar hooguit kweekpotjes van maken die je tegenkomt in tuincentra of reflectorpaaltjes die je langs de weg ziet staan. Maar ook de soorten zoals PE en PP zijn moeilijk te vermarkten, omdat ze niet homogeen van samenstelling zijn. In mijn ogen ligt daar een rol van de wetgever: eisen stellen aan het ontwerp en materiaal van het product.”

Hoe is de samenwerking tussen Synnovem en Willem ontstaan?

“Synnovem heeft mij benaderd of ik mee wilde dingen naar een project in Almere. Dat lukte, we hebben daar samen echt goed in opgetrokken. Ik ben daar in 2021 begonnen om het toekomstbestendige afvalinzamelsysteem operationeel vorm te geven. Deze opdracht heb ik net afgerond. Binnenkort begin ik aan een nieuwe opdracht voor gemeente Landsmeer als beleidsadviseur afval. Wat deze opdrachten zo interessant maakt, is dat je echt midden in de samenleving staat.

Het prettige aan werken via Synnovem is het contact dat ze met je onderhouden, zoals bijvoorbeeld tijdens de door hen georganiseerde ZZP-dagen. Hierdoor ben ik betrokken bij de organisatie en blijf ik op de hoogte van de ontwikkelingen in mijn vakgebied.”

Ben jij een denker die doet?

X